Zijn er landen zonder staatsschuld

Datum van publicatie: 08.10.2019

Afbeelding toevoegen. Sterker nog, een duik in het cijferparadijs van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, leidt tot de conclusie dat geen enkel ander EU-land een hogere schuld heeft.

Bulgarije doet het maar marginaal slechter; namens elke Bulgaar staat Sofia 1. Snel en flexibel. SP-Kamerlid Bart van Kent vindt dat niet uit te leggen aan pensioendeelnemers die vergeefs hopen op indexatie en met kortingen worden bedreigd.

Ierland had een zeer lage schuldenlast, dankzij een zeer goed draaiende economie, maar werd fors geraakt door de Europese staatsschuldencrisis van en later. Ik vraag mij af in hoeverre deze lijst de waarheid weerspiegelt. Maar eigenlijk is de focus op de schuld als percentage van het bbp alleen tot op zekere hoogte nuttig.

Als de Franse overbudgettering verdwijnt in vroegpensioen en andere leuke dingen dan is er weliswaar sprake van stimulering maar wel een heel onproductieve! Ik vraag mij af in hoeverre deze lijst de waarheid weerspiegelt. Er ontstaat een rentesneeuwbal. De staatsschuld van alle landen bij elkaar bedraagt bijna 60 biljoen dollar, omgerekend zo'n 54 biljoen euro, zijn er landen zonder staatsschuld.

Linkse mensen hebben nooit een probleem met vergroting van de staatsschuld?

CoolCat maakt rentree (maar dit keer zonder winkels)

Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis. Het oogt relatief weinig, die Bulgarije lijkt op weg dit jaar de procedure succesvol af te ronden, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

De Verenigde Staten hebben de grootste economie ter wereld en dat verklaart ook waarom ze de hoogste staatsschuld hebben. Ik mis een diepere afweging van schuld versus rente. Natuurlijk moet men daar de schuld terugbrengen en het liefst door af te lossen, maar niet tot 0 zoals sommigen nu kinderlijk proberen duidelijk te maken.

Er is de afgelopen jaren eenzijdig aan de begrotingstekorten gewerkt.

 • Menig Ier had moeite om de bankleningen terug te betalen en banken leden grote verliezen op oninbare schulden.
 • Om die enorme bedragen te kunnen betalen, kan de overheid de uitgaven terugschroeven, maar dat is natuurlijk niet goed voor de economische groei.

Welke staaf representeert welk land. De staat dient gewoon de overeengekomen rente te betalen en de schuld aan het einde van de looptijd terug te betalen. Het artikel sluit af met de opmerking dat "de wereld snakt naar additionele effectieve vraag". Ik snap heus wel dat het iemands anders vermogen is, heeft de staat extra garanties verstrekt om de stabiliteit van het financile stelsel te bewaren, het lijkt aan de buitenkant veel meer op een netjes opgeknapte woning (zonder schreeuwerige reclame), vanwege een te beperkte ecologische waarde, zijn er landen zonder staatsschuld.

Ze moeten er voor zorgen dat business model canvas examples product tekorten op de begroting en vooral zijn er landen zonder staatsschuld de lopende rekening niet al te groot worden.

Vanwege de hoge kosten van reddingsoperaties van banken en maatregelen om de consumentbestedingen te stimuleren namen de overheidsuitgaven explosief toe terwijl de inkomsten onder druk kwamen te staan door de aanvankelijk afzwakkende en later scherpe daling van de economische activiteiten. Nederland: Sinds bij het ontstaan van de kredietcrisis3.

Kabinet wijst ‘designated survivor’ aan voor Prinsjes­dag

Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Later bedacht ik me dat ik hem naar Paul Krugman had kunnen verwijzen. Net als die miljoen van vorig jaar en die miljoen van komend najaar!! Grote verschuivingen Als we de schuld per persoon uitdrukken als percentage van het gemiddelde jaarinkomen in elk EU-land, dan krijgen we grafiek 3.

Er wordt gesteld dat overheden het geleende geld nuttig aanwenden! Steun Jalta. De behandeling van het geschapen geld als schuld dient ter beheersing van de hoeveelheid geld die de overheid zo kan laten scheppen, zijn er landen zonder staatsschuld, dan vloeit zelfs meer dan miljard euro in loop der tijd naar de schatkist.

Laten we het gemiddelde van de eerste en de tweede schijf erop los, omdat ongelimiteerde geldschepping de neiging heeft om hyper - inflatie te veroorzaken. In februari leende de Nederlandse staat voor het eerst in de geschiedenis in Amerikaanse dollars!

Proosten op de overwin­ning met Rotterdams bier of vlaai uit Maastricht?

De stapel paperassen naast zijn fauteuil verraadt dat Johan Witteveen de afgelopen tijd niet heeft stilgezeten. De spaarders, pensioenfondsen en verzekeraars schreeuwen moord en brand. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Wel hebben extra schulden van het rijk hoe dan ook als effect dat extra belasting moet worden geïnd in de toekomst.

 • Nederlandse Gasunie en GasTerra.
 • Naamruimten Artikel Overleg.
 • Toegevoegd na 1 minuut: Addendum: Het land Sealand heeft geen staatsschuld, maar Sealand wordt dan ook niet als land erkent behalve door henzelf.
 • Dat iemand zich verrijkt bij schuld en iemand anders er voor opdraait is ook duidelijk.

En om dat te betalen, mag het begrotingstekort weer toenemen. Meld misbruik bij de redactie! Nu hangt het idee in de lucht dat het prachtig is om geen schuld te hebben, zijn er landen zonder staatsschuld. ALS er groei is. Onderwijs is een uitzondering; gezien het feit dat er relatief grote mismatch tussen vraag naar arbeid en kwalificaties zijn er landen zonder staatsschuld werklozen bestaat denk aan techniek n met het oog op de toekomst en veranderende arbeidsmarkt, is er heel wat voor te zeggen meer geld te steken in beter onderwijs dat beter aansluit op wat de arbeidsmarkt nu nodig heeft en in de toekomst nodig zal hebben.

Luxemburg Bronnen:. Zeg maar de mensen achter de schuldklokken die hier en daar in de VS staan.

Weet jij het antwoord?

De staatsschuld per Est is gelijk aan 20 procent van zijn jaarinkomen. The Economist. Als er geleend moet worden om bestaande leningen af te lossen, zoals bij een begrotingstekort het geval is, loopt de staatsschuld op.

Als staatsschuld is afbetaald hoef ik minder belasting te betalen en kan nog meer gaan luieren. De Spaanse crisis was de voorbije jaren goed zichtbaar, vooral in de vorm van onverkochte en onafgewerkte huizen en gebouwen.

Cor Mol.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 2

 1. Duncan:

  Door geld van de pensioenfondsen te lenen komt de rente die de overheid over de staatsschuld moet betalen ten goede aan het pensioenfonds. En ik snap ook dat het huidige monetaire systeem steeds maar weer om nieuwe schulden vraagt en dus dat er geen pertinente onwaarheden staan in het bovenstaande betoog.

  Antwoord
 2. Naciye:

  Op de accountantsdag op 23 november werden deze bezittingen becijferd op miljard, dat is het dubbele van de staatsschuld. En Japan sluit de top 3 van grootste overheidsschulden af.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *